Articol

proiect rezistenta constructii

Care sunt elementele structurale ale unei cladiri si cum alegi tipul de structura?

Pentru a putea fi eficienta, orice cladire trebuie sa fie realizata din elemente structurale si elementele nestructurale. Elementele structurale sunt ridicate conform unui proiect rezistenta constructii si au un rol extrem de important: acela de a prelua incarcarile din mediul exterior cladirii si de a le trimite catre pamant.

Practic, gratie acestor elemente structurale si a unui proiectant structura rezistenta care incearca sa tina cont de toate incarcarile posibile pe durata de viata a unei constructii, cladirea va face fata cutremurelor, ploilor, vanturilor, incarcarilor de zapada si incarcarilor uzuale generate de consumator.

Care sunt principalele elemente structurale prevazute de un proiect structura de rezistenta?

Conform celor de la Arhipropub.ro, aceste elemente sunt impartite in 3 mari categorii:

  • Elementele verticale de rezistenta. Sunt cele care pot sa preia toate incarcarile verticale si orizontale si au rolul de intermediar. Practic, atunci cand preiau o incarcare de la seism, vant, zapada, incarcari gravitationale sau elemente de rezistenta orizontale, le trimit mai departe catre fundatie. Aceste elemente sunt stalpii, diafragmele si peretii structurali.
  • Elementele orizontale de rezistenta. Sunt planseele si grinzile care preiau o parte din actiunile gravitationale si le transmit catre elementele verticale de rezistenta.
  • Elementele de contravantuire. Sunt cele care preiau toate actiunile orizontale (cutremure sau vanturi) si le transmit catre fundatii. Rolul lor este esential si pentru stabilitatea intregii cladiri.

Majoritatea cladirilor contin si elemente nestructurale (pereti despartitori), care desi par a fi parte din structura de rezistenta, au doar rolul de a compartimenta cladirea.

Tipuri de structuri de rezistenta

De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de structuri de rezistenta. Toate contin, insa, elementele amintite mai sus.

Cele mai utilizate structuri sunt cele de tip cadre si cele de tip pereti structurali:

Structurile pe tip cadre. Au o structura de rezistenta formata din grinzi si stalpi si necesita elemente nestructurale usoare, cum este rigipsul si BCA-ul. Sunt foarte eficiente, deoarece au o cantitate mare de beton si de armatura, insa au marele dezavantaj ca genereaza costuri destul de mari. Totusi, merita luate in calcul deoarece permit modificarea compartimentarii, permit deschideri foarte mari si pot avea un regim mare de inaltime.

Structuri cu pereti structurali. Peretii cladirii sunt cei care preiau cele mai multe incarcari. Necesita mai putin beton si mai putina armatura, ceea ce genereaza costuri ceva mai mici. Totusi, este important ca materialele din care sunt realizati peretii sa fie de foarte buna calitate. Sunt utilizati adeseori pentru constructia de case, insa au marele dezavantaj ca nu permit modificarea incaperilor.

Atunci cand se doreste modificarea structurii unei cladiri cu pereti structurali, costurile pot fi foarte mari deoarece este nevoie de o expertiza foarte atenta care sa garanteze faptul ca modificarea nu are un impact asupra rezistentei cladirii.

Aceste structuri sunt ideale pentru cladirile cu deschideri mici, cu regim mic de inaltime si cu putine goluri.

3164 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail