Conferinta cu Augustin Ion la Palatul Sutu

Joi, 14 martie, la Palatul Sutu,  va avea loc conferinta „Lumina si spatiu sacru” sustinuta de Augustin Ion.

„Lumina este, desigur, o descriere straveche a iluminarii spirituale (photismos) si constituie o metafora pentru cunoasterea si patrunderea spirituala, nu numai in Biserica Ortodoxa, ci in multe alte religii crestine si necrestine. In acest sens, se recurge de obicei la lumina pentru a pune in opozitie iluminarea si cunoasterea spirituala cu obscuritatea pamantescului si a simplei cunoasteri lumesti. Pe de alta parte, avem de-a face cu o metafora cat se poate de “materiala”, fiind vorba de lumina asa cum o percepem in lumea asa-zis empirica. Astfel, lumina unei lumanari sau a unui bec poate constitui o imagine a receptivitatii spirituale. Asa cum utilizam la scara aproape universala, cel putin in timpurile moderne, o lampa care se aprinde dintr-o data, ca reprezentare a unei epifanii intelectuale, sau a mintii ce “prinde” o idee, tot asa lumina sugereaza realizarea viziunii spirituale si revelarea adevarurilor spirituale. In masura in care dorim sa reprezentam o asemenea experienta, din punct de vedere teologic nu exista cu adevarat impedimente daca sa utilizam intr-o biserica iluminatul electric sau orice alta sursa de lumina, care devine, fiecare in forma sa specifica, o figura de stil pentru iluminarea spirituala si iutirea “simturilor spirituale”.”, spune Augustin Ion.

Intreg proiectul organizat de Muzeul Municipal Bucuresti si Primaria Bucuresti va fi coordonat de Catalin D. Constantin. Biletul are pretul de 10 lei si poate fi achizitionat direct de la Palatul Sutu.

Augustin Ion, castigator al premiului Bienalei Nationale de Arhitectura Bucuresti in anul 2000, este doctor in arhitectura, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat si profesor universitar la UAUIM Bucuresti.

432 views

Leave a reply

Your email address will not be published.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail