Contrabanda cu tigari creste constant in Romania

In ianuarie 2019, piata neagra a tigarilor a crescut semnificativ, cu 17,3% din consumul total, cu 1,9 % mai mult decat in luna noiembrie a anului trecut, zona de nord-est fiind cea mai afectata.

„Regiunea de nord-est continua sa fie si in ianuarie 2019 cea mai afectata de piata neagra, mentinandu-se la un nivel constant de 41,1%. Cea mai mare crestere a comertului ilegal se inregistreaza in sud-vest, cu 12,2 p.p. fata de noiembrie 2018, pana la 28,9%. Singura regiune a tarii in care contrabanda scade in ianuarie este nord-vest, cu 3 p.p. pana la 13,9%. Din punct de vedere al provenientei, „cheap whites” (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre) continua sa fie principala sursa, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se afla in scadere (cu 8,1 p.p. pana la 19,1%), iar a celor din Ucraina in crestere (cu 4,1 p.p. pana la 12,9%), Serbia continuand sa ramana relativ constanta”, a mentionat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Dupa ce, la finalul anului trecut, Guvernul a decis cresterea cu aproape 10% a nivelului accizei aplicate tigaretelor, iata ca in ianuarie anul curent nivelul contrabandei a crescut cu aproape 12%. In ciuda unor capturi importante realizate la granitele Romaniei, accesul la produse pentru care nu se plateste nicio taxa ramane facil in absenta modernizarii punctelor vamale si a unui mai bun control al punctelor de vanzare. Speram ca factorii cu putere de decizie sa nu uite ca aproximativ 80% din pretul unui pachet de tigarete inseamna taxe si, drept urmare, fiecare pachet de tigari vandut de contrabandisti este in primul rand o pierdere pentru stat si apoi pentru consumatori si companiile private”, declara  Directorul Juridic si de Relatii Publice British American Tobacco, Ileana Dumitru.

„Anualizat, cele aproape doua puncte procentuale in plus la contrabanda inseamna circa 70 de milioane de euro in minus la bugetul de stat. Prin OUG 114/2018, acciza a crescut mai mult decat era necesar pentru conformarea la cerintele europene. In ultimul deceniu, acciza a mai crescut cu 10 euro intr-un an doar in 2010, cand contrabanda a sarit la 36,2%. Saltul abrupt al pietei negre, in ianuarie, este ingrijorator. Paradoxal insa, la nivel oficial, energiile nu par a fi canalizate impotriva contrabandei, ci impotriva companiilor legale, activistii organizand luna aceasta un eveniment anti-tutun, sub patronajul Presedintelui Romaniei. In prezent, producatorii fac eforturi mari pentru a implementa, la 20 mai 2019, un sistem complex si inutil de trasabilitate, care va monitoriza tigaretele din interiorul UE, desi 90% din contrabanda provine din afara Uniunii. Cu certitudine, este nevoie de realism si echilibru in reglementarea unei industrii care aduce anual la buget peste 3 miliarde de euro”, sustine Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Bulgaria si Moldova. 

„Conform studiului Novel, in ianuarie se inregistreaza in sud-vest un avans fara precedent din 2010 incoace, de peste 12 p.p., de fapt o revenire spectaculoasa dupa ce, in aceeasi regiune, in septembrie aparea o scadere semnificativa, de peste 15 p.p. fata de iulie. Situatia arata ca e vorba de refacerea sau aparitia unor retele mari de crima organizata in zona respectiva. Dupa contrabanda cu TIR-ul, drona, ATV-ul, caruta sau barca, iata ca a aparut si contrabanda prin posta, cantitati mari de tutun fiind expediate pe aceasta cale și descoperite  recent de politisti. Fara colaborare intre autoritati la nivel national, precum si cu institutiile similare din tarile vecine, contrabanda ramane un fenomen incontrolabil, care scade sau creste pe fondul unor conjuncturi. Cresterea contrabandei la nivel national are loc in conditiile in care, in aceasta perioada, au fost anuntate capturi importante. In decembrie, peste 800.000 de tigarete au fost descoperite de politistii din Galati in patru autoutilitare. In ianuarie, aproape in fiecare saptamana Politistii de frontiera au confiscat cate 20.000 de pachete cu tigari traficate ilegal. Pentru ca acest tip de actiuni sa-si sporeasca eficienta, iar contrabanda sa nu devina, din nou, o problema de securitate nationala, politica fiscala trebuie sa fie coerenta si predictibila, iar cadrul de reglementare proporționat”, a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

411 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail