Eugen Teodorovici anunta un nou indice pentru calcularea dobanzii la creditele in lei

Ministrul de Finante a anuntat, dupa negocierile cu reprezentantii mediului bancar, faptul ca va exista un nou indice pentru calcularea dobanzilor la creditele in lei, iar bancilor li se impun noi reguli dure.

„Ideea e sa reducem din costurile de finantare pe care romanii le platesc pentru creditele in lei. Diferenta dintre ROBOR-ul la cotatii si cel pe tranzactii e o diferenta care speram sa se regaseasca la consumatorul final. Categoric pentru creditele noi se va aplica – si acum se discuta despre modul de a se aplica pentru ce e azi in curs. Daca vorbim de ROBOR, oricare ar fi forma de calcul sau daca implica modificari fata de ce e azi in contract, implicit se vor modifica si contractele aflate in derulare. Taxa pe care o stiti din 114, care se imparte in doua zone diferite in functie de acel plafon de 1% cota de piata. Deci sub 1% bancile din acea zona vor plati 0,2%, asta e propunerea acum, iar peste 1% – 0,4%. Din masa impozabila s-au scos mare parte a activelor financiare. Mecanismul e de a stimula partea de finantare a economiei.”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Trebuie sa ne facem temele inainte de a spune ceva. Trebuie sa ne uitam la toate detaliile, sa vedem care sunt propunerile noastre in functie de cum intelegem intregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Si asta vrem sa analizam, sa facem niste propuneri, niste mentiuni cu privire la perceptia noastra. Se vorbeste despre acest tip de abordare. Credem ca trebuie sa facem un pas inapoi, sa ne uitam cu atentie. Trebuie sa ne facem o parere inainte sa venim in fata dumneavoatra.”, a mentionat Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

228 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail