Laserul de la Magurele a atins cea mai mare putere din lume – 10 PetaWatts

Proiectul ce a fost cofinantat din fonduri europene cu suma de 311 milioane de euro, Laserul de la Magurele, a atins cea mai mare putere din lume, de 10 PetaWatts.

Pentru a marca acest moment memorabil, Guvernul organizeaza miercuri un eveniment.

„Premiera mondiala in proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics, in data de 7 martie, a fost atinsa puterea de 10 PetaWatts. Guvernul Romaniei a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilitati de cercetare europene, nu doar pentru ca reprezinta o evolutie stiintifica semnificativa pe plan mondial in domeniul laserilor de mare putere, ci si pentru faptul ca se construieste cu resurse financiare alocate prin Programul Operational dedicat Dezvoltarii Regionale, la care se adauga si fonduri nationale”, este mesajul transmis de Guvern.

„Avem toate motivele sa ne mandrim cu faptul ca oamenii de stiinta romani, alaturi de specialisti de talie internationala au reusit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementarii proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialistii au facut un pas urias in cautarea unor raspunsuri practice in domenii importante precum inlocuirea tehnologiilor costisitoare in domeniul energiei sau cercetarea unor metode revolutionare in domeniul medical. Felicit echipa de cercetatori de la ELI-NP si ii asigur de intreaga sustinere a Guvernului”, a decarat premierul Viorica Dancila.

Evenimentul de miercuri va fi organizat la ELI-NP Magurele.

358 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail