Articol

MAE transmite un avertisment de calatorie pentru Republica India

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite avertismente de calatorie pentru Republica India, ca urmare a existentei unor factori confirmati de risc.

„Exista factori confirmati de risc – evitati calatoriile!

1. Informatii generale

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in Republica India ca, incepand cu data de 5 august 2019, pe fondul escaladarii tensiunilor aparute ca urmare a revocarii statutului special al statului Jammu si Kashmir, guvernul Republicii India a emis un ordin prin care se interzice circulatia publicului in zona, serviciile de Internet si serviciile de telefonie mobila fiind suspendate in mai multe locuri din stat. Cetatenii straini nu au acces în zona, iar cei aflati deja in regiune, trebuie sa paraseasca imediat statul!

Cetatenii romani aflati in Republica India sunt sfatuiti:
– sa urmareasca avertismentele de calatorie de pe pagina web a MAE;
– sa isi inregistreze prezenta in Republica India la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la New Delhi.

Totodata, este indicat ca cetatenii romani sa evite deplasarile in zonele Srinagar, Imphal, Uttar Pradesh si West Bengal, precum si locurile aglomerate din localitatile Pune, New Delhi si Mumbai.

Pentru a calatori in Sikkim, Arunachal Pradesh si in Insulele Andaman si Nicobar, sunt necesare permise emise de guvernul indian. De asemenea, au fost necesare permise si pentru efectuarea de vizite in Nagaland, Manipur si Mizoram, dar aceste solicitari sunt in stare permanenta de revizuire si pot fi eliminate. In acest scop, cetatenii romani sunt sfatuiti sa depuna cererile pentru obtinerea acestor permise cu cel putin trei luni in avans!

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici India nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari. In ultimii ani au fost inregistrate atentate teroriste in New Delhi, Ahmedabad, Mumbai si Bangalore, fiind vizate locurile publice.

In regiunea de Nord-Est (la frontiera cu Pakistan), precum si în Jammu si Kashmir exista un pericol major de atacuri teroriste sau de desfasurare a unor actiuni ale gruparilor insurgente/separatiste. Totodata, Uttar Pradesh si West Bengal au fost scena unor atacuri teroriste.

In Darjeeling si Bengalul de Nord se inregistreaza periodic greve spontane care conduc la intreruperi in domeniul transporturilor, lipsa aprovizionarii cu apa potabila, inchiderea magazinelor si restrictionarea serviciilor publice in respectivele regiuni.

In New Delhi, politia locala a instalat puncte de control pe strazi si in principalele puncte aglomerate din oras care efectueaza controale ale autovehiculelor.

Pentru a evita situatiile neplacute care pot aparea in cadrul deplasarii in Republica India, este indicat ca cetatenii romani sa se informeze, in prealabil, asupra situatiei de securitate din zona!

2. Contactarea autoritatilor romane

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la New Delhi: +911126141663, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Republica India: +918130303444.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://newdelhi.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_ro , www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs ), care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS iti poate salva viata”.

Cetatenii romani care se deplaseaza in aceste zone de risc sunt atentionati ca posibilitatile de interventie ale misiunii diplomatice in astfel de zone sunt reduse!

3. Alte recomandari

Cetatenii romani sunt sfatuiti cu insistenta sa isi incheie asigurare de calatorie, medicala si de viata!

MAE recomanda cetatenilor romani care se afla in India:
Sa evite deplasarile in zonele montane ale Indiei, in timpul musonului.
Sa evite circulatia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstratiile si deplasarea in zone izolate ale tarii.
Sa recurga numai la serviciile de transport oferite de firme de taxi omologate.
Sa pastreze in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si sa nu le expuna in mod vizibil asupra lor sau in masini.
Sa incuie masinile si sa le asigure cu sisteme de alarma.
Sa respecte anunturile sau recomandarile autoritatilor locale!

Pe timpul calatoriilor in India, persoanele de sex feminin trebuie sa manifeste prudenta in privinta persoanelor cu care intra in contact, a locurilor in care se deplaseaza pentru a nu se expune riscului de a fi agresate fizic sau sexual.

Persoanele de sex feminin care calatoresc in India trebuie sa evite sa calatoreasca singure in mijloace de transport public sau in taxiuri, autoricse, in special pe timp de noapte. De asemenea, acestea trebuie sa respecte obiceiurile locale, codul de imbracaminte local, sa evite sa poarte tinute care sa atraga atentia localnicilor (tinute mulate) si sa evite zonele izolate, inclusiv plajele, la orice ora din zi.

In ultima perioada, in India, s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri declarate de agresiune sexuala impotriva femeilor si tinerelor. Recentele atacuri sexuale asupra unor turiste straine arata ca si femeile de alta nationalitate, venite in vizita/turism etc. sunt la fel de vulnerabile in fata acestui fenomen. Au fost inregistrate mai multe agresiuni sexuale asupra unor cetatene straine, in Delhi, Bangalore precum si in statele Rajasthan si Goa.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se deplaseaza in Republica India ca, pe fondul ploilor abundente, cu debite peste medie, inregistrate in perioada musonica actuala si din cauza inmultirii tantarilor, in zona capitalei New Delhi se constata cresteri semnificative ale cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya si Dengue.

Se recomanda cetatenilor romani sa manifeste o atentie sporita la deplasarile pe teritoriul Republicii India, ca urmare a riscului ridicat de infectare cu virusurile Chikungunya si Dengue, afectiuni cauzate de intepaturile de tantari. Totodata, cetatenii romani sunt sfatuiti sa-si ia masuri de precautie impotriva tantarilor (folosirea cremelor de protectie, imbracaminte adecvata – pantaloni lungi, camasi cu maneca lunga precum si utilizarea plaselor, la paturi, impotriva tantarilor).

Pentru informatii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetatenii romani sunt sfatuiti sa se adreseze Institutului National de Sanatate Publica (http://www.insp.gov.ro ) sau unui cabinet de vaccinari internationale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) si sa acceseze, pentru informatii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) si Centrului European de Control si Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics ).”, avertizeaza MAE.

309 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail