Articol

Mesajul transmis de Klaus Iohannis in cadrul evenimentului „Forumul Pietei financiare, editia a III-a – Punct si de la capat in industria financiara din Romania. Dialog si Solutii”

Miercuri, 15 mai, presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj in cadrul evenimentului „Forumul Pietei financiare, editia a III-a – Punct si de la capat in industria financiara din Romania. Dialog si Solutii”, acesta fiind prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidential din Departamentul Politici Economice si Sociale.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis este:

„Domnule Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor,

Stimati reprezentanti ai industriei financiar-bancare,

Stimati invitati,

Felicit organizarea Forumului Pietei Financiare 2019, eveniment de traditie pentru industria financiar-bancara din Romania. Sunt binevenite dezbaterile aflate pe agenda evenimentului dumneavoastra, data fiind importanta sistemica a sectorului financiar in economia moderna.

Stabilitatea financiara este o conditie esentiala a prosperitatii economice, a bunastarii cetatenilor nostri, intr-o Europa unita in jurul dezideratelor de convergenta si coeziune.

Asa cum arata si Declaratia Summitului de la Sibiu, pe care Romania l-a gazduit de Ziua Europei, viitorul Europei este Europa solutiilor comune, Europa echilibrului si a echitatii. Aceste valori definesc nu doar viitorul nostru european, ci si directiile de dezvoltare ale economiilor noastre.

Doamnelor si domnilor,

Titlul Forumului dumneavoastra din acest an, “Punct si de la capat in industria financiara”, este cat se poate de sugestiv pentru provocarile cu care sectorul financiar se confrunta in prezent, in raport cu doua imperative indispensabile: sustenabilitate si credibilitate.

Atat pentru sectorul financiar, cat si pentru autoritatile de reglementare, este esentiala insusirea lectiilor crizei economico-financiare. Pentru atenuarea evolutiilor negative in viitor, este nevoie de echilibru si de responsabilitate, astfel incat sectorul financiar si economia sa dobndeasca rezilienta necesara.

Dumneavoastra stiti cel mai bine ca, aproape dintotdeauna, increderea a fost cuvantul cheie in lumea financiara. In prezent, digitalizarea deschide provocari multiple pentru sistemul financiar, iar increderea traditionala capata noi valente, in fata solutiilor digitale in materie de tehnologie financiara, inteligenta artificiala ori inovatii de tip blockchain.

Incurajez astfel sistemul financiar din Romania sa se pregateasca in mod increzator si ambitios in raport cu provocarile viitorului. Sunt convins ca, prin integrarea eficienta a sistemelor financiare, clientii si publicul larg vor fi principalii beneficiari in materie de securitate si acces la produse financiare tot mai diversificate si mai eficiente.

Cu gandul la viitor avem insa de infruntat constrangerile prezentului. Romania se caracterizeaza, in prezent, prin cel mai scazut grad de intermediere financiara din Uniunea Europeana, situatie ce contrasteaza puternic cu intermedierea financiara din alte economii emergente ale Europei Centrale si de Est.

Totodata, intreprinderile mici si mijlocii solicita sprijin crescut in accesul la finantare. Sunt convins ca un sistem financiar modern va ajunge partener si catalizator pentru energiile antreprenoriale. Oamenii de afaceri si bancherii merita sa lucreze mai mult si mai bine impreuna, spre binele antreprenoriatului si al economiei Romaniei.

Stimati invitati,

In prezent, din punct de vedere economic, Romania merge intr-o directie gresita. Politicile actuale se gasesc pe contrasensul responsabilitatii economice. De aceea, este deosebit de important ca sectorul financiar sa faca el insusi dovada preocuparii pentru sustenabilitate.

Politica guvernamentala neglijeaza tocmai sursele vitale ale cresterii pe termen lung: investitiile. Lipsa investitiilor in infrastructura de transport ne va costa foarte mult in viitor. Din pacate, guvernarea actuala si-a demonstrat neputinta in a construi ceva durabil pentru viitorul Romaniei.

In acelasi timp, povara deficitelor se tot accentueaza, cu implicatii asupra nivelului de trai al romanilor in viitor. Romania este singura tara din Uniunea Europeana al carei deficit bugetar incepe cu cifra 3. Iar deficitul bugetar in crestere nu inseamna cifre abstracte, ci consecinte reale, care afecteaza viata de zi cu zi a romanilor: preturi si inflatie in crestere, dobanzi inalte si indatorarea continua a Romaniei, adica a generatiilor viitoare.

Cifrele ne arata ca deficitul comercial se adanceste tot mai mult. In 2018, deficitul comercial a crescut cu 17%, la un nivel record de peste 15 miliarde de euro. Pe primul trimestru din 2019, deficitul comercial a crescut cu 34% in raport cu anul trecut. Suntem singura tara din regiune ale carei deficite comerciale se intensifica, ori aceasta inseamna ca pierdem oportunitati pentru productia nationala.

Am vazut cu totii, recent, cum guvernarea actuala invoca productiile record din agricultura. Intr-adevar, Romania este in prezent campioana exporturilor de cereale, desi valoarea adaugata a productiei de cereale este una scazuta. Insa, trebuie cunoscut faptul ca Romania este, in acelasi timp, si campioana importurilor de alimente si produse alimentare. Exportam cereale si importam alimente!

Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile modelului economic volatil, bazat aproape exclusiv pe expansiunea consumului, care insa neglijeaza tocmai principalul motor de dezvoltare – investitiile.

Trebuie sa inceteze acest mod de guvernare, care nu face decat sa transfere nota de plata in anii urmatori. In conditii de normalitate, am fi asteptat de la Guvern garantii de sustenabilitate pentru viitor. Finantele publice ale Romaniei nu se pot baza, la nesfarsit, pe cosmetizarea situatiei bugetare.

Mediul de afaceri si sectorul financiar resimt cel mai acut aceasta lipsa de credibilitate, alimentata si prin lipsa predictibilitatii, prin masuri hazardate si intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de inteles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiara.

Doamnelor si domnilor,

Dumneavoastra cunoasteti cel mai bine cat de greu se construieste credibilitatea si vedem cu totii cat de usor se poate pierde. Lectiile crizei economice sunt astazi mai importante decat oricand, mai ales in contextul global actual, fragilizat prin tentatia populismului si a politicilor prociclice.

Dumneavoastra, impreuna cu autoritatile de reglementare, aveti un rol deosebit de important si in ceea ce priveste educatia financiara a publicului larg. Sunt absolut convins ca sustinerea educatiei si a incluziunii financiare a populatiei merita o atentie speciala. Clientii dumneavoastra sunt primii care trebuie sa perceapa beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce inseamna inclusiv evitarea antagonismelor exploatate in relatia cu mediul financiar.

In ultima instanta, cetatenii evalueaza eficienta cu care functioneaza sistemul financiar si economia, in general. De aceea, indemn la raporturi oneste si la dialog deschis toate partile implicate, autoritati de reglementare, institutii financiare si beneficiari.

Am convingerea ca dialogul constant este singura cale castigatoare, date fiind complexitatea problemelor si necesitatea solutiilor.

In incheiere, va doresc mult succes, dezbateri fertile si solutii intelepte!

Va multumesc!”

485 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail