Ministrul Sorina Pintea a facut declaratii de presa in urma intalnirii cu Liviu Dragnea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a facut in cursul zilei de miercuri, 10 aprilie, precizari cu privire la conversatia purtata cu liderul PSD, Liviu Dragnea, si perspectiva acestuia asupra prioritatilor din sistemul de sanatate din Romania.

„Domnul presedinte (Dragnea – n.r.) isi doreste un sistem de sanatate indreptat spre pacient. Mi-a spus-o din prima clipa in care ne-am cunoscut, lucrand la programul de guvernare 2016, si pentru ca, desi s-au majorat salariile, au crescut bugetele alocate sanatatii, Ministerului Sanatatii si Casei, lucrul acesta nu se regaseste la pacient, pacientul nu simte efectiv imbunatatirile. Si atunci domnul presedinte mi-a spus sa gasesc o cale, sa vad exact ce se intampla in spitale astfel incat sa intelegem si noi de ce pacientul nu simte, pentru ca totusi alocarile bugetare au crescut substantial. Si atunci hai sa spun ca nu am fost atat de surprinsa, dar am fost surprinsa pentru ca, fiind manager in doua spitale, stiu ce trebuie sa faca un manager, stiu ce trebuie sa faca echipa, pentru ca managerul singur nu are cum.

Si nu-mi venea sa cred ca in secolul 21 putem trata pacientii in felul acesta. Si as vrea sa va explic un pic, cand vorbim despre act medical nu vorbim doar despre ceea ce face medicul pentru pacient, vorbim despre echipa completa, despre asistenta medicala care ii acorda serviciile de nursing, vorbim despre infirmiera care asigura igiena zonei unde sta pacientul, deci e un act mai complex. Pana la urma, daca medicul face foarte bine o operatie, dar pacientul este infectat datorita faptului ca nu mentinem igiena, situatia este compromisa. In primul rand avem de-a face cu trauma pacientului, cu costuri suplimentare pentru a trata o infectie.”, a declarat Sorina Pintea.

„Nu avem o cultura din acest punct de vedere”

Ministrul Sanatatii s-a referit si la activitatile pe care urmeaza sa le intreprinda, afirmand ca inopinatele controale la spitalele de stat din Romania nu se vor opri aici: „Voi merge in aproape toate spitalele. Am fost dezamagita, dar stiti ce m-a dezamagit cel mai tare? Blazarea. Faptul ca da, sigur o sa facem, e bine si asa, si ce daca avem prosoape de material si nu prosoape de hartie, asa cum spun normele? Nu era nicio problema. Ei, pentru mine astea sunt probleme. Toate aceste lucruri marunte sunt probleme pentru ca imi dau seama ca nu avem o cultura din acest punct de vedere. Nu ne intereseaza. Spitalul prin excelenta nu este un mediu steril, daca nu avem grija s-a terminat. De aceea voi continua sa fac acest lucru, nu am nicio problema, desi unii au spus ca este un exercitiu de imagine, nu este, pentru ca aceste lucruri sunt constatate inclusiv de media si puse pe tapet de foarte multe ori. Din pacate, nu se schimba mare lucru. M-am dus acum intr-un spital, ma duc si peste doua saptamani. Exista aceasta posibilitate pana cand o sa ne intre in cap ca pornim de jos, de la banalul spalat pe maini, la curatenie, la tot ceea ce tine de siguranta pacientului, ca pana la urma despre asta vorbim, si apoi vom trece la actul medical si toate celelalte lucruri. Principala problema pe care eu am identificat-o este managementul. Pentru ca pana la urma cei de acolo spun ce faci tu, daca esti priceput ca si manager stii sa duci lucrurile intr-o directie buna. 80% dintre manageri nu au ce cauta in sistem. Sunt niste concursuri pe care le-au luat.”

236 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail