Oportunitati de finantare pentru promovarea produselor cu caracter traditional romanesc

In urma solicitarii Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale (FNPPT), in data de 13 martie 2019 la sediul MADR, s-a intrunit un grup de lucru care a discutat modalitatile de finantare pentru imbunatatirea competitivitatii prin intermediul schemelor de calitate, al cresterii valorii adaugate a produselor agricole si promovarea acestora pe pietele locale, in cadrul circuitelor scurte de aprovizionare.

La acest eveniment au participat doamna Secretar de stat Gabriela Teodora Gheniu, reprezentanti din partea Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AM PNDR), reprezentanti ai Directiei Generale Politici in Industrie Alimentara si Comert (DGPIAC) precum si reprezentanti ai Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, operatori economici, specialisti din cadrul Directiilor Agricole Judetene.

Reprezentantii AM PNDR au prezentat oportunitatile de finantare si masurile ce pot fi accesate in vederea promovarii produselor traditionale romanesti, respectiv submasurile 16.4 si 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare.

Obiectivul acestor submasuri este de a promova cooperarea intre actorii locali, in scopul comercializarii produselor agroalimentare prin intermediul lanturilor scurte. Submasurile au la baza sprijinirea parteneriatelor constituite din minimum un fermier sau un grup de producatori / o cooperativa care activeaza in sectorul agricol si minimum un partener din categorii precum: microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, consilii locale, unitati scolare, sanitare, de agrement si de alimentatie publica, fermieri (persoane fizice sau entitati organizate juridic).

In functie de obiectivele proiectului, in cadrul parteneriatului pot fi incluse si alte entitati relevante, cum ar fi institute si statiuni de cercetare.

Un aspect foarte important de retinut este acela ca liderul de proiect trebuie sa fie o entitate legal constituita, ca de exemplu PFA, II, IF.

De asemenea, in cadrul grupului de lucru au fost prezentate cheltuielile eligibile respectiv studii/planuri, costuri de funcționare a cooperarii, costuri directe ale proiectelor specifice corelate cu planul proiectului, costuri de promovare.

Valoarea maxima de care poate beneficia un aplicat al sprijinului este de 100.000 de euro.

La intalnire, reprezentatii AM PNDR si DG PIAC au prezentat aceasta masura ca fiind un instrument  benefic pentru micii fermieri in vederea accesului pe piata si crearea lantului scurt alimentar, venind astfel in sprijinul initiativei propuse de Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale.

Astfel, prin submasura 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare” au fost lansate 4 sesiuni de depunere proiecte, cu o alocare de 15,6 mil. Euro.

Numarul de proiecte depuse este de 124, din care selectate au fost 60 in valoare de 5,7 mil. Euro, iar cele contractate sunt 49 proiecte in valoare de 4,6 mil. Euro.

In ceea ce priveste sM 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare”, au fost lansate 3 sesiuni de depunere proiecte cu o alocare de 14,2 mil. Euro. Numarul de proiecte depuse este de 36, din care selectate au fost 22 proiecte in valoare de 2,1 mil. euro, iar contractate sunt 19 proiecte in valoare de 1,8 mil. Euro.

In prezent este deschisa o sesiune pana pe 30.04.2019 in valoare de aproximativ 11 mil euro atat pentru sM 16.4 cat si pentru sM 16.4a.

Evenimentul desfasurat face parte dintr-o serie de întalniri premergatoare, care au ca scop elaborarea unui program national destinat cresterii consumului de produse agroalimentare romanesti prin care se doreste constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor care pot fi generate de optiunile lor de consum pentru produse locale.

541 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail