Sedinta a Consiliului Judetean Hunedoara: „Cetatile dacice din Muntii Orastiei, 20 de ani de la recunoasterea UNESCO”

In data de 18 aprilie a.c., va avea loc sedinte Consiliului Judetean Hunedoara ce are ca ordine de zi deblocarea situatiei de la Cetatile dacice din Muntii Orastiei.

„Comisia Permanenta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO isi va desfasura sedinta comisiei in data de 18 aprilie 2019, cu incepere de la ora 10,00, la Deva, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Hunedoara, si va avea pe Ordinea de zi “Cetatile dacice din Muntii Orastiei, 20 de ani de la recunoasterea UNESCO”.

Demersul survine in contextul in care, cetatile dacice, unul dintre cele mai importante obiective ale Patrimoniului mondial UNESCO din Romania, nu sunt conservate si promovate la adevarata lor valoare si sunt expuse degradarii si vandalizarii. Prin aceasta sedinta, Comisia, doreste gasirea de solutii la o serie de probleme stringente: neclaritati privind starea juridica a terenurilor, lipsa unor administratori ai siturilor dacice, neconcordante legislative etc. De asemenea, se urmareste conturarea unui grup de lucru capabil sa armonizeze demersurile locale si nationale, pentru ca rezolvarile identificate sa fie implementate.

La sedinta comisiei au fost invitati toti parlamentarii din judetele Hunedoara si Alba, prefectii din cele doua judete, presedintii Consiliului Judetean Hunedoara si Consiliului Judetean Alba, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Mediului, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apelor si Padurilor, Ministerul Finantelor Publice, ai Institutului National al Patrimoniului, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Agentiei Nationale a Ariilor Naturale Protejate, primari, reprezentantii Muzeului National de Istorie al Transilvaniei, ai Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, ai Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, alti specialisti in domeniu.

Comisia parlamentara comuna pentru relatia cu UNESCO a facut demersuri parlamentare fara precedent pentru ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, sa se aloce sumele necesare pentru realizarea planurilor urbanistice generale si zonale ale ariilor in care se afla amplasate Cetatile dacice din Muntii Orastiei si pentru zonele de protectie ale acestora. Realizarea PUZ si PUG ar permite finantarea ulterioara a lucrarilor de intretinere, conservare si punere in valoare a acestor obiective, dar este nevoie de realizarea unor pasi concreti.

Evenimentul se doreste a fi si un omagiu adus Zilei Internationale a Siturilor si Monumentelor, care se sarbatoreste in fiecare an, pe 18 aprilie.

Accesul presei este liber pe toata durata evenimentului.”, a transmis Ionel Palar, Presedintele Comisiei Permanenta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, prin intermediul comunicatului de presa.

207 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail