Inmormantarea nu este un eveniment placut, insa nici nu poate fi evitat. Cei care pierd pe cineva drag trebuie, asadar, sa isi insuseasca responsabilitatea de a organiza tot ceea ce tine de aceasta trecere in nefiinta.
In ultimii ani, procesul a fost usurat de numeroasele firme de servicii funerare in Bucuresti si alte orase, firme care ofera absolut toate cele necesare. Cu toate astea, nu toate traditiile pot fi preluate de firma de pompe funebre. Conform celor de la serviciifunerare.ro, cei care organizeaza inmormantarea trebuie sa se informeze in legatura cu traditiile pe care trebuie sa le respecte si in legatura cu ceea ce trebuie sa cumpere.
Pe langa hainele defunctului si sicriu, mai este nevoie si de cruce. Aparent, aceasta nu are niciun rol, insa de-a lungul timpului a dezvoltat o multime de semnificatii, care mai de care mai interesante.
Ce rol are crucea la inmormantare si ce reprezinta?
Conform traditiilor, crucea este necesara la Judecata de Apoi, atunci cand defunctul va avea nevoie de ea pentru a se sprijini. Nu este singura explicatie insa.
Se mai spune ca acest simbol crestin face legatura intre lumea pamanteasca si cea cereasca si ca este un element de legatura intre oameni.
Intreaga istorie a Crestinismului a avut o puternica legatura cu crucea, care a reprezentat jertfa, pacatul si invierea. Acest lucru este datorat faptului ca Iisus a murit pe cruce si a suferit foarte mult pe ea.
Cum trebuie sa fie Crucea la o inmormantare?
Traditia crestina spune ca trebuie sa fie inscriptionata cu I.N.R.I, care inseamna Iisus din Nazaret, Regele iudeilor, cu numele defunctului si cu datele in care acesta s-a nascut si a trecut in nefiinta.
Crucea este din lemn si ramane la capataiul persoanei decedate timp de cel putin 6 luni dupa inmormantare.
De-a lungul timpului, in diverse zone ale tarii s-a dezvoltat un adevarat mestesug din sculptarea crucilor din lemn, un exemplu cat se poate de concludent fiind Cimitirul de la Sapanta, unde crucile transmit un mesaj puternic.
Ce lucruri interesante mai trebuie sa fie stiute despre cruce?
Cu siguranta, crucea are cele mai multe forme si semnificatii. Exista peste 400 de tipuri de cruci in intreaga lume, insa cea mai raspandita cruce este cea greceasca, cu brate egale. De asemenea, foarte cunoscute sunt crucea Sf. Andrei, in forma de X si crucea de Malta, care are extremitatile bratelor foarte late.
Ceea ce putini oameni stiu este faptul ca acest simbol crestin este mult mai vechi, fiind folosit cu secole inainte de nasterea lui Hristos. Chiar si in urma cu peste 5000 de ani insa, era asociat cu puterea divina.
O multime de civilizatii au folosit acest simbol, cum ar fi aborigenii din Africa de Sud sau popoarele antice din Peru. Rand pe rand, romanii, grecii si o multime de alte culturi au vazut in cruce un simbol foarte important.
Istoria a evoluat si s-a modificat constant, insa crucea a ramas tot timpul un simbol al divinitatii, ceea ce ii intareste importanta.
Leave a reply