Ministrul Apararii Nationale face declaratii cu privire la afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis de la sedinta Parlamentului dedicata aniversarii de 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO.
„Nu as vrea sa ajung la discursul domnului presedinte de astazi, care din nou demonstreaza ca nu intelege aproape nimic. Vreau sa va spun ca alianta de guvernare PSD – ALDE si-a asumat foarte serios cei 2% din PIB pentru inzestrarea armatei, procentul este in intregime pentru tot ce inseamnă Ministerul Apararii Nationale, armata Romaniei. Incepand cu 2017 am avut acei 2% din PIB, este al treilea an consecutiv, moment in care am reusit pornirea unor programe de inzestrare extrem de importante. Din punctul nostru de vedere lucrurile merg bine, se poate si mai bine. Este greu de inteles, presedintele Iohannis are un sistem aparte de a-l intelege, eu nu vreau sa comentez. Ideea este următoarea: avem niste programe foarte mari de inzestrare, pornite incepand cu anul 2017, bineinteles ca in doi ani de zile nu reusesti sa faci inzestrarea atat de necesara si din pacate atat de invechita pe care o are armata Romaniei. Sa nu uitam ca multa vreme armata Romaniei a fost subfinantata, n-am reusit sa inlocuim tehnica si aparatura veche pe care o folosim. Dar astazi avem programe foarte bune pornite. Niciodata cand discuti de probleme majore de inzestrare, de tehnica foarte scumpa, foarte complexa, n-o sa discuti despre un produs pe care il iei de pe raft, mergi la firma si cumperi produsul x, ci intotdeauna e un program de inzestrare pe o perioada mult mai lunga. ”, a declarant Gabriel Les.
„Trebuie sa intelegem cu totii ca apararea colectiva incepe acasa si necesita investitii atat in resurse umane, cat si in capabilitati militare din partea fiecarui aliat. In ultimii ani am obtinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Aparare. La initiativa mea s-a incheiat aceasta intelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor nationale de inzestrare atat de necesare pentru ca Romania sa-si consolideze rolul de furnizor de securitate. A fost rezultatul unui consens politic obtinut la initiativa mea. Guvernului si Ministerului Apararii Nationale le revine rolul de a pune in practica, prin programe coerente, strategia de inzestrare a Armatei, pentru care exista premise favorabile de finantare. Din pacate, faptele demonstreaza cu totul altceva, proceduri de achizitie anulate sau contestate in justitie de chiar cei care le-au anuntat si o incapacitate cronica de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea nationala, cum este cel al inzestrarii Armatei. Incompetenta guvernantilor, stimati parlamentari, risca sa afecteze chiar modul in care ne indeplinim angajamentele si responsabilitatile in NATO”, a mentionat Klaus Iohannis la sedinta Parlamentului dedicata aniversarii celor 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO.
Leave a reply