Comunicat MediaSind: „libertatea de exprimare devine un moft la cheremul puterii politice”

Sindicatul Roman al Jurnalistilor (SRJ) MediaSind atrage atentia asupra situatiei precare a jurnalismului in Romania, se arata intr-un comunicat emis vineri 03.05.19. SRJ trage un semnal de alarma cu privire la conditia jurnalistilor, care lucreaza sub presiunea puterii politice.

„Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind constata ca situatia industriei de media si, in special, conditia jurnalistului, se deterioreaza in fiecare zi, iar libertatea de exprimare devine un moft la cheremul puterii politice. Cu cateva zile inainte de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, parlamentarii au modificat Codul penal, introducand sanctiuni cu  pedepse privative de libertate pentru cei care fac publice informatii din diverse dosare penale. In felul acesta, nu numai ca este ingrădita libertatea de exprimare a jurnalistilor, care nu isi mai pot desfasura activitatea in concordanta cu codul etic profesional, dar si publicului i se amputeaza dreptul elementar la informare. O mare neimplinire a societatii noastre ramane faptul ca institutiile publice de presa raman politizate, iar angajatii din Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sunt supusi unor presiuni imense, pentru a fi folositi in campaniile electorale. Dialogul social, la toate nivelurile, este blocat de o legislatie a muncii restrictiva si abuziva, care afecteaza in mod grav si presa care, cel putin la nivel local, este pe cale de disparitie”, se mentioneaza in comunicatul SRJ. Potrivit sursei citate, jurnalismul din Romania are nevoie de sprijinul societatii civile, cetatenii avand posibilitatea de a „limita, prin diverse actiuni de protest, masurile Puterii politice de restrangere a libertatii de exprimare”.



„Deosebit de utile s-au dovedit si presiunile instantelor internationale asupra factorilor decizionali autohtoni, in multe din episoadele dificile parcurse de presa romaneasca a ultimilor ani. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca jurnalismul este un bun public, ca este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. De aceea, ei  trebuie sa se implice si sa intrebe Guvernul  ce face cu banii nostri? In ce conditii sunt cheltuiti banii pentru institutiile mass-media publice? Un deziderat major al oricarei societati democratice este ca mass-media sa nu fie controlata de Guvern si sa nu fie manipulata de politicieni. Aceste lucruri se pot intampla doar atunci cand cetatenii constientizeaza ca mass-media este a lor, pentru ca platesc pentru ea”, subliniaza autorii.


598 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail