Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, s-a deplasat in judetul Dolj pentru a verifica in ce stadiu se afla lucrarile de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii.
La actiune, alaturi Petre Daea a mai participat si Florin Barbu, directorul general al Agentiei Nationale a Imbunatatirii Funciare, alaturi de fermierii si autoritatile locale din Dolj.
„Marim acest program, Romania trebuie sa mareasca suprafata amenajata la irigatii, irigatiile nu se opresc in 2020, Romania trebuie sa fie irigata pentru a avea stabilitate de productie. Am facut un calcul care trebuie sa ramana in mintea tuturor, a decidentilor, a celor care se ocupa de acest domeniu si care prin decizia lor dau viteza unui domeniu atat de necesar al agriculturii: Romania trebuie sa ajunga sa irige efectiv un milion ha de porumb, obtinandu-se o productie de 16 milioane de tone, stiindu-se ca Romania cultiva 2.5 milioane ha de porumb, pe celelalte suprafete neirigate sa obtina 4-5 tone la hectar in conditii grele de clima, realizeaza peste 23 mii de milioane de tone de porumb, astfel nu va parasi niciodata locul I in Uniunea Europeana, il ocupa de doi ani si trebuie sa-si pastreze acest loc, pentru ca are conditii, are posibilitati si vointa este la ea acasa, fermierii s-au dotat si pot face fata unor situatii mai critice. Paralel cu executarea lucrarilor de investitii, noi suntem interesati si actionam in aceasta directie, pentru a realiza organizatii ale utilizatorilor de apa, in asa fel in cat sa se foloseasca apa. Fermierii trebuie sa se organizeze si sa-si realizeze sistemele de irigatii proprii, pe baza proiectelor pe care le pot lansa prin AFIR, in asa fel incat sa poata folosi toti banii de la Uniunea Europeana, Romania dispune de o suma de 435 milioane de euro destinata executarii acestor lucrari foarte importante pentru tara.”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
Pana in momentul de fata, s-a realizat 64% din lucrare si s-a cheltuit suma de 14.011.518 lei.
Leave a reply