Responsabilitatea administratorului unei pagini de Facebook. Daune morale pentru un comentariu

In cazul postarii unui mesaj jignitor pe o pagina de Facebook, responsabil nu este doar autorul, ci si administratorul paginii, pe motivul ca acesta nu si-a indeplinit obligatiile de a cenzura comentariile jignitoare si de a impiedica publicarea continutului defaimator.

„In fapt, in luna iulie a anului 2018, parata VL a publicat (a postat) un comentariu (un articol) pe pagina de Facebook “HP” al carei administrator este paratul PFM, comentariu in care face afirmatii referitoare la inteligenta reclamantului, intentia paratei, care reiese din articol, fiind aceea de a crea parerea cititorilor ca reclamantul are un nivel de inteligenta scazut. Parata a afirmat, printre altele, ca reclamantul ii aminteste de o persoana careia i se spunea „prostu ’ satului” si ca „iesea inteligenta din el valuri-valuri”. Caracterul defaimator al articolului este evident.

Instanta retine ca in cauza sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale.

Fapta paratei exista, iar aceasta a recunoscut savarsirea ei, dar a precizat ca articolul sau este un pamflet.

Instanta retine ca, intr-adevar, pamfletul este o specie literara in versuri sau in proza, cu caracter satiric, intr-un limbaj violent si agresiv, dar crearea unei astfel de opere literare nu da dreptul la folosirea de expresii jignitoare, defaimatoare si la incalcarea drepturilor unei persoane la onoare si demnitate.

Dreptul unei persoane inceteaza acolo unde incepe dreptul alteia. (…)

Instanta constata ca exista si vinovatia paratei care a publicat respectivul comentariu intr-un mod constient si cu dorinta de fi cunoscut de catre public, iar conform art. 1357 alin. 2 autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.

Un prejudiciu produs reclamantului exista, urmand a fi cuantificat de instanta, dat fiind ca in privinta daunelor morale nu exista un criteriu obiectiv de masurare a acestui prejudiciu. (…)

In stabilirea cuantumului prejudiciului din prezenta cauza, instanta are in vedere faptul ca orice persoana ar fi fost afectata emotional de un astfel de articol, deci implicit si reclamantul a fost afectat la nivel emotional. De asemenea, o augmentare a acestei atingeri aduse reclamantului este data de contextul in care a fost savarsita fapta, si anume pe o pagina de Facebook care poate fi accesata de un numar nelimitat de persoane.

Instanta retine ca sunt de notorietate studiile stiintifice care au demonstrat ca atingerile aduse la nivel emotinal se repercuteaza la nivel fizic, au un raspuns la nivel fiziologic afectand organismul.

In stabilirea cuantumului prejudiciului, instanta are in vedere si faptul ca reclamantul este o persoana publica, fiind secretarul Primariei de mai multi ani, ceea ce face ca acesta sa fie asociat cu respectiva institutie si, ca atare, prin aceasta pozitie si-a asumat, intr-o oarecare masura, predispozitia de a deveni o tinta asupra careia locuitorii urbei sa-si verse nemultumirile. (…)

Fata de considerentele aratate, instanta retine ca suma de 2.000 lei cu titlu de daune morale acopera prejudiciul produs de parata reclamantului. (…)

Cu privire la fapta paratului PFM care, in calitate de administrator al paginii de Facebook “HP”, nu a blocat aparitia respectivului comentariu facut de parata VL , instanta retine ca indeplineste conditiile impuse de lege pentru a atrage raspunderea civila delictuala.

Paratul PFM ar fi trebuit sa se astepte la postarea unor mesaje defaimatoare pe acea pagina de Facebook si sa dea dovada de vigilenta pentru a evita posibilitatea de a i se reprosa ca prin faptele sale a adus atingere reputatiei unei persoane.

Instanta constata ca paratul, in calitate de administrator al paginii de Facebook amintite, este responsabil pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile pozitive de a cenzura sau a impiedica publicarea mesajelor cu un continut defaimator, dupa cum s-a exprimat si Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei prin Decizia nr. 3216/2014.

Fata de considerentele aratate, instanta retine ca suma de 2. 000 lei cu titlu de daune morale acopera in parte prejudiciul produs de parati reclamantului, iar pentru o reparare integrala, avand in vedere modalitatea de savarsire a faptei, se impune obligarea paratului PFM sa publice prezenta hotarare judecatoreasca pe pagina de Facebook “HP” si obligarea paratei VL sa publice, pe cheltuiala sa, dispozitivul prezentei hotarari judecatoresti intr-un ziar de larga raspandire la nivelul judetului Hunedoara.”, este textul extras din sentinta Judecatoriei Hunedoara, Sentinta civila nr. 383 din data de 6 martie 2019.

28979 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail