30 de ani de la evenimentele din 1989 – Seara de carte si film la Libraria Humanitas de la Cismigiu

„Comunismul este constiinta vinovata mondiala.“ – Thierry Wolton
1989–2019

Libraria Humanitas de la Cismigiu va invita joi, 21, martie, de la ora 19:00, la dezbaterea cu tema „Si eu am trait in comunism“, pornind de la antologia omonima realizata de Ioana Parvulescu si aparuta la Editura Humanitas, si de la scurtmetrajul „Cadoul de Craciun“, castigatorul Marelui Premiu la Festivalul de Film Clermont-Ferrand 2019, regizat de Bogdan Muresanu.

Aceasta noua intalnire este cuprinsa in seria de evenimente pe care Humanitas le organizeaza lunar, pe tot parcursul acestui an, dedicate unor carti-cheie pentru intelegerea comunismului. Seria a debutat in luna februarie cu lansarea, la Timisoara, Bucuresti si Cluj, a primului volum al trilogiei „O istorie mondiala a comunismului. Incercare de investigatie istorica“ scrisa de celebrul jurnalist francez Thierry Wolton si se va incheia in decembrie, la implinirea a 30 de ani de la evenimentele din 1989.

La aceasta dezbatere vor participa scriitorii Ioana Parvulescu si Radu Paraschivescu, regizorul Bogdan Muresanu, actorii Adrian Vancica si Ioana Flora, directorul de imagine Tudor Platon, si echipa Funky Citizens impreuna cu Cosmin Pojoranu.

„Cand in 21 decembrie 1989 comunismul din Romania a cazut a fost ca si cum un popor intreg ar fi primit gratierea. Ca si cum s-ar fi deschis portile inchisorii si am fi navalit cu totii afara, imbratisandu-ne toata lumea cu toata lumea. Atunci a fost prima data cand ni s-a parut ca nu induram istoria, ci, in fine, o facem. Atunci, da, a fost unicul moment in care oamenii din Romania au fost egali, egali in bucurie. Si singura data cand s-au simtit invingatori. Poate suna straniu, dar comunismul si-a realizat una dintre tintele utopice, fericita egalitate, doar intr-un singur moment, atunci cand oamenii au scapat de el, din el.“ – Ioana Parvulescu

„Cadoul de Craciun“, unul dintre cele mai premiate filme romanesti ale anului trecut, propus pe lista lunga a premiilor Academiei Europene de Film, este castigator al Marelui Premiu la doua festivaluri importante, printre care Festivalul de Film Clermont-Ferrand 2019, ceea ce il califica pentru nominalizarea la Oscar. Tot in 2019, „Cadoul de Craciun“ a castigat trei premii la Tampere Film Festival din Finlanda: Cel mai bun film de fictiune, Premiul publicului si Premiul Tampere pentru Premiile Filmului European 2019.

„Scrisoarea unui baiat pentru Mos Craciun ii transforma tatalui o seara intr-un thriller. Pe 20 decembrie 1989, cateva zile dupa represiunea sangeroasa de la Timisoara, tatal afla, spre oroarea lui, ca fiul sau i-a trimis o scrisoare lui Mos Craciun in care ii spunea ce-si doreste. Baiatul intelesese ca tatal isi doreste moartea lui Ceausescu.“ – aarc.ro (All about Romanian Cinema).

406 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail