Materialele plastice au devenit o parte integranta a vietii de zi cu zi. De la componentele de ambalare si piesele auto la dispozitivele cosmetice si medicale, materialele plastice ofera flexibilitate in designul si durabilitatea produsului, precum si un aspect placut, iar un adeziv plastic corespunzator asigura performanta si durabilitatea fiecarui produs in parte.
Pentru a lucra eficient cu materialele plastice, producatorii trebuie sa poata sa le imbine eficient si permanent cu componentele din plastic in ansambluri complete. De cele mai multe ori, asta inseamna sa apeleze la adezivii speciali pentru plastic.
Avantajele adezivilor pentru plastic
Indiferent daca lipim plasticul de materiale tot plastice sau de alte tipuri, adezivii ofera mai multe avantaje fata de alte metode de imbinare. Adezivii distribuie sarcinile uniform pe toata aria suprafetei de plastic, reducand presiunea specifica de la nivelul imbinarilor
Deoarece adezivii sunt aplicati la nivel de imbinari, acestia sunt invizibili la exterior, deci nu afecteaza aspectul produsului finit. Adezivii plastici rezista la o serie intreaga de socuri si vibratii, producand o lipire etansa care protejeaza in acelasi timp materialele de degradarea care poate surveni in timp. Chiar daca suprafetele sunt neregulate, adezivii se comporta foarte bine, de multe ori chiar mai bine decat in cazul fixarii termice sau mecanice.
Adezivii hotmelt
Adezivii hotmelt sunt utilizati de zeci de ani pentru asamblarea produselor industriale si de consum larg. De obicei, adezivii hotmelt sunt rasini termoplastice care sunt intinse egal pe toata suprafata materialului. Odata racit, adezivul produce o lipire rezistenta care tine fara probleme materialele impreuna pentru foarte mult timp.
Pe piata gasim multe tipuri de adezivi hotmelt, insa tipurile de performanta mai ridicata includ acetatul de vinil, poliamide, poliolefine si poliuretan reactiv. Adezivii hotmelt au capacitatea de a umple golurile mari si de a asigura o rezistenta ridicata la imbinare imediat ce se racesc.
Adezivii poliuretanici
Poliuretanii sunt polimeri rezistenti care ofera o mai mare flexibilitate, dar si o rezistenta mai buna in fata unei posibile dezlipiri. Disponibili ca sisteme cu unul sau doua componente (monocomponenti sau bicomponenti), acesti adezivi pot contine atribute moi care adauga flexibilitate si atribute rigide care contribuie la rezistenta fizica, cea la temperatura si rezistenta chimica.
La fel ca epoxidul, adezivul poliuretanic se comporta bine la mai multe substraturi, inclusiv PVC puternic plastifiat, desi uneori este necesar un grund sau primer de suprafata. Poliuretanii au, de asemenea, timpi de fixare asemanatori epoxidelor, de un sfert de ora pana la doua ore. Poliuretanii nu prezianta riscuri la aplicare si ofera o rezistenta foarte bune din punct de vedere chimic si termic.
Indiferent de adeziv, pregatirea suprafetei este critica pentru procesul de lipire. Gradul de adeziune intre substrat si adeziv determina in mare masura rezistenta legaturii. Cele mai intalnite motive pentru care o lipire nu este de succes nu o constituie adezivul. Rateurile sunt, de cele mai multe ori, cauzate de o pregatire necorespunzatoare a suprafetei sau de utilizarea unui adeziv destinat altui tip de material.
Lipirea maselor plastice cu ajutorul Klebrom
Klebrom vine cu solutia perfecta pentru fiecare proiect in parte, comercializand o gama variata de adezivi care se imparte pe tipuri de proiecte si pe materialele aferente, asa cum este si un adeziv plastic. Adezivii comercializati apartin marcii Kleiberit, un producator german ale carui produse se gasesc in magazinele specializate de pe intregul continent.
Klebrom ofera asistenta tehnica si consultanta tuturor clientilor, sustinand puternic orice proiect pe care vreti sa il incepeti prin produsele de calitate premium pe care le ofera.
Leave a reply