Oamenii de stiinta Arjan Dijkstra si Colin Wilkins au realizat un experiment inedit, cu ajutorul unui smartphone ce a fost introdus intr-un blender. Acestia si-au dorit sa efectueze o analiza chimica a continutului telefonului inteligent, motiv pentru care l-au maruntit.
„Ne bazam din ce in ce mai mult pe telefoanele noastre mobile, insa cati dintre noi ne gandim cu adevarat la ce se afla in spatele ecranului? La o analiza, raspunsul este de multe ori tungsten si cobalt din zonele de conflict din Africa. Sunt de asemenea prezente elemente rare, precum neodim, praseodim, gadoliniu si disprosiu, ca sa nu mai vorbim de cantitati de aur, argint si alte elemente foarte valoroase. Toate acestea trebuie sa fie exploatate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativa asupra planetei.”, a declarat doctor Arjan Dijkstra, lector in petrologie magmatica.
Dupa ce telefonul a fost maruntit in blender, resturile rezultate au fost amestecate cu peroxid de sodium, la aproximativ 500 de grade Celsius, in continuare analizand detaliat solutia rezultata. Astfel, s-a demonstrat ca smartphone-ul continea 13 grame de siliciu, 33 de grame de fier, 7 grame de crom si mici cantitati din alte substante.
„Mineritul poate reprezenta o parte a solutiei la problemele lumii. Insa acum ne aflam intr-un climat in care oamenii devin din ce in ce mai responsabili din punct de vedere social si sunt interesati de continutul a ceea ce cumpara. Partial pe baza acestui fapt, cateva dintre marile companii producatoare de telefoane mobile s-au angajat sa-si imbunatateasca ratele de reciclare. Este un semn pozitiv faptul ca societatea de consum in care am trait de zeci de ani se schimba si speram ca acest proiect va incuraja mai multi oameni sa isi puna intrebari in privinta propriilor comportamente”, a declarat doctor Colin Wilkins, lector in geologie economica.
Leave a reply