Îți dorești o grădină dar nu ai spațiu suficient? Te gândești să încerci plantarea în ghivece sau jardiniere, dar îți este teamă că nu vei reuși sau te temi de Grădinamax țeapă? Adevărul e că nu poți crește orice fel de legume sau plante în ghiveci. Unele se adaptează la astfel de condiții, pe când altele au nevoie de spațiu pentru a crește și oferi o recoltă.
Eu am experimentat în acest domeniu și am descoperit care sunt cele mai bune plante sau legume, ce se pretează creșterii la ghiveci. Astfel, chiar dacă spațiul din curte este limitat, sau nu ai dispoziția să sapi și plivești o grădină întreagă, creșterea plantelor la ghiveci îți va oferi mai mult control asupra procesului. Poate fi o soluție și pentru cei care locuiesc la bloc, având doar un balcon la dispoziție. Da, cu puțină răbdare, poți crește anumite legume în ghivece pe balcon.
Partea bună la a crește legume în acest mod este lipsa dăunătorilor (poți să uiți de coropișnite și alte insecte dăunătoare). Bineînțeles, vei avea nevoie de pământ curat, ce se poate găsi în orice magazin de grădinărit sau bricolaj. Alte avantaje reprezintă ușurința întreținerii, absența buruienilor și spațiul redus de care ai nevoie. Deci, aproape oricine poate, cu puțină determinare și răbdare, crește legume ușor și într-un spațiu redus. Iată cele mai bune plante ce pot fi folosite astfel.
· Roșiile
Roșiile merită locul întâi pe această listă pentru că sunt foarte ușor de crescut în ghivece și oferă un grad mare de satisfacție. Majoritatea soiurilor de tomate se vor simți foarte bine în ghivece de dimensiuni mai mari și vor avea nevoie de sprijin pe măsură ce se înalță. Este necesar să oferi un par sau o cușcă din sârmă plantelor, pentru că fructele numeroase vor risca ruperea crengilor pe măsură ce se coc.
Soiurile de roșii cherry, în schimb, ce au fructe mai mici, nu vor avea pretenții foarte mari legate de spațiu. Aceste soiuri sunt și foarte productive și atrăgătoare. Trebuie să reții că roșiilor nu le place frigul. Așadar, nu le scoate afară prea repede, dacă temperaturile sunt încă joase. De asemenea, dacă ai animale de companie, ține-le departe de plante. Toate părțile tomatei sunt toxice dacă sunt ingerate de câini sau pisici.
· Mazărea și fasolea
Leguminoasele de acest timp sunt puțin prețențioase în ceea ce privește mediul de creștere. Se pot crește cu succes atât primăvara, cât și toamna târziu. Vor avea nevoie și de sprijin, din moment ce majoritatea soiurilor sunt plante cățărătoare. Deci, încearcă să ai în vedere acest aspect. Iar dacă vrei să le oferi copiilor un proiect de grădinărit interesant, aceste plante sunt cele mai bune opțiuni. Cresc ușor și repede, deci cei mici vor vedea în scurt timp roadele muncii lor.
Un aspect important, legat de creșterea plantelor de fasole și mazăre, este că acestea sunt fixatoare de azot. De îndată ce ai recoltat fructele produse iar plantele s-au uscat, scoate-le din ghiveci și plantează altceva în locul lor. Pământul îmbogățit cu azot va reprezenta un mediu propice pentru un alt fel de cultură. Poți proceda la fel și în cazul cultivării acestor plante în grădină.
· Salata și alte plante cu frunze verzi
Dacă e să alegem legume ce nu sunt deloc pretențioase și să regăsesc pe masa oricui, atunci cu siguranță vom alege plantele din familia salatei. Să crești salată, indiferent de sortiment, la ghiveci, este foarte ușor și rapid. Faptul că le crești în recipiente ajută mult la controlul asupra dăunătorilor și buruienilor, ceea ce permite salatei să crească nestingherită. Deși salata este o cultură de primăvară, se pot găsi soiuri rezistente la căldură. Sau, dacă dorești să te bucuri de salată pentru o perioadă mai îndelungată, poți muta ghiveciul într-o zonă cu umbră, mai răcoroasă.
· Ardei dulci și iuți
Ardeii, indiferent de soiul lor, pot arata spectaculos ca plante. Culorile vii ale fructelor pe care le oferă și forma acestora îi pot transforma cu ușurință în plante ornamentale. Iar în ceea ce privește creșterea lor în ghivece, se descurcă foarte bine, atâta timp cât ai parte de sol afânat, soare din plin și apă suficientă. Trebuie să știi că solurile uscate sau prea umede pot avea efecte dezastruoase la ardei. Partea bună la creșterea ardeilor în containere este că poți cu ușurință muta plantele la interior, dacă se anunță furtuni și vreme rea pentru mai multe zile la rând.
Leave a reply