Miercuri, 13 martie, la Opera Nationala Bucuresti va avea loc spectacolul de balet de exceptie, „Romeo si Julieta” de Serghei Prokofiev, sub regia si coregrafia lui Renato Zanella.
„Romeo si Julieta este povestea nemuritoare a unei iubiri ce are loc intr-una dintre cele mai dificile perioade din istorie, in Evul Mediu. Puterea, razboiul si religia par sa conspire impotriva puritatii, a simplitatii vietii si a libertatii: care tabara va invinge? Ma tot gandeam cum poate fi spusa aceasta poveste in ziua de azi, dar nu numai din punctul de vedere al coregrafiei. Mai exista aceasta intriga si azi? Cum putem explica asemenea dragoste generatiilor actuale? Imi imaginam cum in Verona de azi, un oras ce pastreaza arhitectura si stralucirea acelor timpuri, totul se intampla in continuare intre zidurile cetatii. Shakespeare vedea in aceste ziduri granita dintre Rai si Iad, frumusetea si spiritul orasului l-au inspirat pe scriitor peste masura. Dar desi azi pietele orasului nu mai au targuri de animale si nici familiile puternice nu se mai lupta cu spada pe strazi, noua societate a ramas divizata si competitiva, asemanandu-se destul de mult cu situatia din vremurile descrise de renumitul dramaturg. Competitia din ziua de azi se refera la imagine, sporturile practicate, luxul din viata fiecaruia, toate acestea traducandu-se insa in final tot in putere si control. Acesta e contextul actual in care trebuie sa plasam povestea imaginata de Shakespeare la 1597, pastrand in acelasi timp elementele cheie din scenariu: inocenta si simplitatea. E clar ca personajele povestii noastre, Romeo si Julieta, au fost inchipuite drept personalitati puternice, de o educatie aleasa, inteligenti, asadar invidia sau frica de competitie le vor fi fost necunoscute. A privi pe cineva in ochi si a te indragosti fulgerator e ceea ce-si doreste toata lumea. Oricine isi doreste ca puterea dragostei din acest moment de sublima inocenta sa aduca pace si sa uneasca oamenii. Asadar, intrebarea mea si provocarea pe care o adresez acum publicului este daca nu cumva chiar acesta este adevaratul mesaj pe care a vrut sa-l transmita Shakespeare prin aceasta poveste?”, a declarat Renato Zanella, regizorul spectacolului.
Cu decoruri create de Alessandro Camera, costume de Carla Ricotti, light designul lui Vinicio Cheli si cu dirijorul Tiberiu Soare, spectacolul mult asteptat va veni cu un concept nou, modern, plasand intreaga poveste intr-un context diferit, artistic.
Leave a reply