Discursul lui Klaus Iohannis de la conferinta anuala transatlantica. „Va ramane o conditie esentiala a prosperitatii”

Klaus Iohannis a participat la conferinta anuala transatlantica, unde a sustinut un disurs prin intermediul caruia si-a manifestat dorinta de a intari cooperarea dintre Statele Unite si Uniunea Europeana.

Discursul integral al presedintelui, sustinut la conferinta anuala transatlantica, a fost:

„Vreau sa incep prin a evidentia rolul important al AmCham in sprijinirea cooperarii transatlantice.

O cooperare transatlantica puternica a fost dintotdeauna si va ramane o conditie esentiala a prosperitatii pentru economiile noastre si pentru cetatenii nostri. Parteneriatul transatlantic ramane relatia strategica esentiala pe arena globala. Impreuna, tarile noastre reprezinta de departe grupul de tari cu cea mai mare influenta din lume. Ceea ce nu ar trebui sa reprezinte, insa, un motiv de delasare. Romania este pe deplin dedicata unei relatii transatlantice puternice, cooperarii stranse intre UE si SUA, precum si intre UE si NATO. Ca Partener Strategic al Statelor Unite, Romania considera ca mandatul sau la conducerea Consiliului UE reprezinta o oportunitate de a promova o agenda pozitiva de cooperare intre Uniunea Europeana si Statele Unite.

Relatia transatlantica este un proiect de pace, prosperitate si libertate fara precedent in istoria moderna, o ancora de stabilitate globala si motorul prosperitatii noastre comune. O Europa puternica, unita si cu o economie de succes ramane o necesitate pentru Statele Unite. Securitatea si prosperitatea Europei nu pot fi separate de securitatea si prosperitatea Americii.

Relatia economica dintre Statele Unite si Europa este cea mai cuprinzatoare si cea mai importanta din lume. Anual, au loc schimburi comerciale de aproximativ un trilion de dolari in bunuri si servicii pe relatia transatlantica, ceea ce inseamna aproape o treime din cometul global. Aceste schimburi comerciale creeaza locuri de munca pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic – in jur de 7 milioane de locuri de munca in Statele Unite si 5 milioane in UE. Mai simplu spus, Europa este buna pentru afacerile americane si ne bucura sa constatam acest lucru. Peste 70% din investitiile straine directe din Statele Unite provin din Europa. Avem un parteneriat de comert corect echilibrat, care functioneaza pentru ambele parti. Este adevarat ca UE exporta mai multe bunuri in SUA decat importa, dar situatia se compenseaza cand vine vorba de servicii. Fiecare parte beneficiaza de avantaje competitive, dar impreuna suntem mai puternici decat suma partilor.

Romania considera ca multilateralismul si respectarea normelor de drept international reprezinta pietre de temelie importante pentru securitatea si prosperitatea noastra colectiva. Avem acum nevoie de acestea mai mult decat oriand, mai ales pentru ca suntem nevoiti sa gestionam o lume in schimbare. Acolo unde sunt necesare ajustari, trebuie sa cautam, pe cat posibil, sa operam in cadrul institutional deja existent. Sistemul comercial multilateral reglementat, guvernat de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), sta la baza prosperitatii in Europa, in SUA si peste tot in lume. Cu toate acestea, este, intr-adevar, nevoie de schimbare. Din punctul sau de vedere, UE va trebui sa isi adapteze politica comerciala pentru a apara interesele noastre strategice si pentru a reflecta noile realitati din economia globala, inclusiv pe fondul situatiilor care implica practici anticoncurentiale. Romania sprijina modernizarea OMC. Este nevoie de mai multa transparenta si de stabilirea unor mecanisme care sa abordeze, in faze incipiente, tensiunile comerciale dintre parteneri. Aceasta munca nu este deloc usoara, dar ramane esentiala si poate da rezultate mult mai bune in contextul unui efort conjugat cu Statele Unite si cu alti parteneri cu viziuni asemanatoare.

Dialogul transatlantic strategic referitor la comert, inclusiv in contextul unui viitor parteneriat pentru comert si investitii, trebuie sa continue intr-o maniera constructiva si pozitiva. Nu trebuie sa uitam niciodata care ne sunt interesele. Cred ca este nevoie de o reinnoire a angajamentului SUA in Europa in domenii strategice precum energia, noile tehnologii si infrastructura critica. De asemenea, este nevoie sa intarim cooperarea in domeniul securitatii cibernetice si in ceea ce priveste viitorul infrastructurii noastre digitale. Trebuie sa luam masuri suplimentare pentru a sprijini antreprenoriatul si competitivitatea intreprinderilor noastre mici si mijlocii (IMM), ca strategie de crestere pe termen lung. Antreprenorii au un rol crucial in dezvoltarea competitivitatii economice de maine. Este nevoie, de asemenea, de o intensificare a cooperarii strategice in domeniul energiei. SUA poate juca un rol esential in ceea ce priveste securitatea energetica a continentului nostru. Companiile americane au pornit o veritabila revolutie energetica in America, iar aceasta evolutie se poate dovedi esentiala pentru securitatea energetica a Europei din perspectiva optiunilor energetice ale regiunii. Incurajez companiile americane sa isi indrepte atentia serios si pe termen lung inspre omoloagele lor din Europa si catre oportunitatile de afaceri de pe aceasta coasta a Oceanului Atlantic.

In acest context, vreau sa amintesc Summitul Initiativei Celor Trei Mari, pe care l-am gazduit la Bucuresti in 2018. Initiativa a pus bazele unui angajament al Europei Centrale si de Est cu UE si SUA cu scopul promovarii interconectivitatii regionale in energie, transport si sectorul digital. Salutam initiativele de afaceri si de investitii din regiune, care pot promova in continuare cresterea economica si vor crea parteneriate pe termen lung intre tarile noastre. Nu putem nega faptul ca au loc schimbari profunde la nivel global. Peste tot in lume, noi actori isi fac aparitia, modalitatile de a face comert se schimba, se contureaza noi dinamici demografice. Ne confruntam cu provocari serioase precum schimbarile climatice, fenomenul migratiei, terorismul si populismul. In plus, noi tehnologii ne afecteaza viata de zi cu zi, iar geopolitica pare sa joace un rol mult mai important acum decat in trecutul recent, de la Razboiul Rece incoace. In confruntarea cu aceste dificultati, nu trebuie sa uitam insa ceea ce ne leaga, dar si faptul ca unele provocari cu care ne confruntam ar putea fi transformate in oportunitati. Un astfel de exemplu este domeniul securitatii si apararii. Acest domeniu devine tot mai important intr-o lume marcata de instabilitate crescuta si de provocari de securitate, care pot afecta negativ economiile noastre. Dificultati economice reale sunt resimtite de prea multi cetateni, de pe ambele maluri ale Atlanticului. Trebuie sa actionam impreuna si sa aratam ca exista un viitor pentru toti si ca nimeni nu va fi lasat in urma.

Schimbarile accentuate aduse de economia globala afecteaza anumite categorii vulnerabile ale societatilor noastre si in special lucratorii din clasa mijlocie.Trebuie sa fim constienti de dificultatile lor si sa fim pregatiti sa luam decizii indraznete pentru a asigura viitorul nostru comun. Ar trebui avute in vedere politici si masuri mai apropiate de cetatenii nostri si de nevoile lor. As vrea sa punctez importanta cruciala a investitiei in tinerii nostri, pentru a-i ajuta sa deprinda abilitatile necesare pentru adaptarea la aceasta lume aflata in continua schimbare. Ne vom confrunta in continuare cu provocari si dificultati, dar eu cred cu tarie ca impreuna vom putea depasi orice obstacol, cu putina intelepciune si moderatie colectiva. Stransa noastra alianta politica, economica si strategica este rezultatul intereselor noastre comune din istoria noastra recenta, dar ceea ce ne leaga cu adevarat este impartasirea acelorasi valori. Doresc sa felicit AmCham UE pentru efortul sau continuu de a investi in viitorul relatiei transatlantice. Fiti siguri ca nu veti fi dezamagiti!”

340 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail