Garda de Coasta – participarea la Operatiunea Comuna „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2019″

Politia de Froniera Romana a participat, in intervalul 7 mai – 15 iunie, la Operatiunea Comuna „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2019″.

„In perioada 07 mai – 15 iunie 2019, Politia de Frontiera Romana, prin Garda de Coasta, a participat la operatiunea maritima “Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2019”, organizata de Agentia Europeana pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta (FRONTEX), desfasurata la Marea Neagra.

Actiunea s-a desfasurat in cadrul Operatiunii Comune “Puncte Focale Maritime 2019”, iar scopul acesteia a fost de a asigura un inalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activitati operationale cu scop multiplu – combaterea migratiei ilegale, infractionalitatii transfrontaliere, pescuitului ilegal si poluarii marine, precum si cautarea si salvarea persoanelor aflate in pericol.

Astfel, FRONTEX, impreuna cu EFCA (Agentia Europeana de Control al Pescuitului) si EMSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima), a oferit sprijin autoritatilor nationale din Romania si Bulgaria care indeplinesc functii ale garzilor de coasta, prin furnizarea de servicii, informatii, echipament si pregatire, respectiv desfasurarea de activitati comune pentru imbunatatirea capacitatii de constientizare a situatiei operationale, precum si a capabilitatii de reactie. Pe timpul derularii operatiunii, un mijloc de mobilitate aeriana a asigurat supravegherea spatiului maritim din Marea Neagra, furnizand imagini in timp real catre Centrele de Comanda si Control ale autoritatilor nationale din Romania si Bulgaria, respectiv catre cele ale agentiilor europene participante.

De asemenea, in cadrul operatiunii s-a pus accent si pe pregatirea personalului, fiind desfasurate activitati teoretice si practice, la care au participat reprezentanti din cadrul agentiilor europene si ai statelor membre (Romania, Italia, Grecia, Spania), iar in calitate de observator un reprezentant din Ucraina, care au efectuat schimb de experienta si bune practici pentru imbunatatirea modului de coordonare si interventie. Astfel, la Constanta, a avut loc pe 12 iunie 2019 un seminar organizat in domeniul cautarii si salvarii persoanelor aflate in pericol pe mare. Acesta a fost urmat pe data de 13 iunie de un exercitiu de cautare si salvare.

Garda de Coasta din Romania a participat la operatiune cu 11 mijloace de mobilitate navala, fiind efectuate 39 misiuni (peste 1.000 ore patrulare), iar impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) au monitorizat 700 nave si ambarcatiuni, fiind efectuate 90 de actiuni de abordare si control politienesc si al pescuitului.

Rezultatele au constat in identificarea si retinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriana, a echipajului unui pescador sub pavilion Turcia, care desfasura activitati de pescuit ilegal in apele teritoriale romanesti, salvarea unor persoane aflate in pericol in Marea Neagra, precum si mai multe actiuni de prevenire si combatere a pescuitului ilegal, nedeclarat si nereglementat de catre agentiile nationale care implementeaza functiile Garzilor de Coasta.

Mentionam faptul ca “Operatiunea Comuna Puncte Focale Maritime 2019”, la care au luat parte politistii de frontiera romani, este finantata de Uniunea Europeana si coordonata de Agentia Frontex, iar responsabilitatea informatiilor din materialul de presa apartine Politiei de Frontiera Romane.”, se arata in comunicatul de presa transmis de Compartimentul Purtator de Cuvant al Garzii de Coasta.

907 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail