Mugur Isarescu, despre procesul de adoptare a monedei euro: trebuie sa fii un maratonist mai degraba decat un sprinter

Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, politica BNR fata de adoptarea euro este echilibrata. Isarescu a vorbit marti in cadrul conferintei ‘Convergence towards euro enlargement’, prilej cu care a precizat ca este nevoie de un nivel ridicat de convergenta reala si de pastrarea cadentei dupa adoptarea monedei Euro.

„Abordarea Bancii Nationale a Romaniei referitoare la adoptarea euro este una echilibrata. Pe de o parte, suntem pe deplin constienti ca este nevoie de un nivel ridicat al convergentei reale, de cel putin 70-75% din media zonei euro in termen de PIB per capita la paritatea puterii de cumparare. Altfel, vom fi insuficient pregatiti si, in consecinta, in cazul unor socuri asimetrice nu vom fi capabili sa sincronizam sectorul nostru de afaceri cu cele din alte economii din zona euro. Pe de alta parte, un nivel ridicat nu inseamna ca noi suntem atat de ambitiosi incat sa tintim nivelul de convergenta de 90% din media Zonei Euro sau un nivel egal cu al Germaniei asa cum este cazul cu unele abordari din Ungaria sau Polonia. Asa ca noi ne consideram mai realisti, cu un PIB per capita care oricum consideram ca este la fel de important precum convergenţa nominala. Si la fel de important, indiferent cat de sus sunt stabilite tintele, este esential sa mentinem cadenta acestui proces”, a afirmat Mugur Isarescu.

Isarescu a insitat asupra ideii ca ritmul procesului de adoptare a monedei europene va trebui mentinut pe un termen lung:

„Este esential sa pastrezi ritmul acestui proces. Odata ce s-au facut pasi inainte nu trebuie sa ne oprim sau sa dam inapoi si asta este cu atat mai important in cazul Romaniei deoarece noi am mers inainte si din cand in cand facem pasi laterali sau chiar inapoi. Pentru a avea succes in adoptarea euro trebuie sa fii un maratonist mai degraba decat un sprinter. As vrea sa spun, fiind o tara de sorginte latina, ca proverbul latin “festina lente” se potriveste perfect abordarii noastre. Sa ne grabim intr-o maniera lenta pe calea convergentei inseamna sa obtinem un ritm sustenabil pe termen mediu si lung”, s-a pronuntat Mugur Isarescu.

599 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail