Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizica din Iasi, a vorbit despre meteoritul care a cazut la Iasi in data de 9 iulie si care a produs un zgomot puternic.
„Iata si caracteristicile meteoritului cazut la Iasi, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg si minim 16 cm in diametru. Puterea exploziei evaluata a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decat unul dintre reactoare nucleare de la Cernavoda /706 megawatt), insa pret de doar 2 secunde! Explozia este echivalenta cu 1.6 GJ adica 400 kg de exploziv TNT. A explodat la inaltime mare iar potentialele fragmente au ajuns pe Pamant fara sa produca efecte insemnate pentru ca nu am inregistrat vibratii in sol dupa cele 5 secunde de impact direct cu sunetul.
Cel mai probabil a avut o traiectorie abrupta, astfel ca la inaltime foarte mare (peste 20 km), in plina zi, lumina produsa prin explozie a fost greu perceptibila. In plus, un corp de asa dimensiuni la distanta de 20 km nu poate fi observat deloc usor de ochiul uman, din cauza puterii de rezolutie limitata (limita este de 10 ori mai mica decat limita de detectie a ochiului uman). Posibil si alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arata clar ca bubuitura a fost la foarte mare altitudine. Comparativ, meteoritul din Rusia, cazut in Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000 GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima.”, a scris pe Facebook profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica din Iasi.
Leave a reply