Record de prezenta in Miercurea Ciuc la un concurs anual de limba romana pentru elevii maghiari

Mai bine de 300 de elevi din judetele Harghita, Covasna, Mures si Brasov au luat parte vineri la un concurs de limba romana in Miercurea Ciuc, competitia inregistrind un numar record de participanti maghiar, anunta Agerpress.

 

“Carte frumoasa, cinste cui te-a scris” este numele concursului de competente lingvistice gazduit in 2019 de Colegiul National “Marton Aron” din Miercurea Ciuc. Competitia a ajuns in acest an la cea de-a- XVI-a editie. Ideea pentru organizarea acestei competitii apartine profesoarei de limba romana dr. Maria Sturzu, si, potrivit acesteia, obiectivul concursului este da a oferi o incurajare elevilor maghiar pentru a invata sa comunice in limba romana.

“In primul rand, probele de concurs sunt construite intr-o asa maniera, incat sa vizeze strict comunicarea uzuala si nu neaparat programa de Limba si literatura romana (…) Nu ne intereseaza programa pentru ca noi, cel putin cei care participam la acest concurs de 17 ani, suntem preocupati de modul in care se poate comunica, se poate invăta sa comunici si nu neaparat de a invata niste unitati, niste teme, niste opere. Nu spun ca ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii in viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Imi scria un elev, acum doua zile, intr-un text argumentativ: degeaba studiezi Enigma Otiliei a lui Calinescu, un roman important, totusi, din programa de Bacalaureat, cand tu, de fapt, nu poti sa folosesti 20 de cuvinte in frazele tale personale fara nicio greseal”, a declarat profesoara Maria Sturzu.

310 elevi, de la 50 de scoli apartinand de 30 de localitati din judetele Harghita, Covasna, Mures si Brasov au luat parte  la editia din 2019 a competitiei mai sus mentionate.

594 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail