Articol

Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare in urma reclamatiilor primite

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a transmis prin intremediul unui comunicat de presa faptul ca a analizat rapoartele de monitorizare in urma reclamatiilor primite, si a aplicat anumite sanctiuni.

„Intrunit in sedinta publica din data de 23.07.2019, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite si a decis aplicarea urmatoarelor sanctiuni:

– amenda de 50.000 de lei postului Antena 1 pentru emisiunea “Acces direct”, editia din 19.06.2019 (interval orar 16.56 – 18.58) subiectul abordat fiind legat de un presupus pedofil (titluri afisate: “Pedofil periculos? L-am gasit la locul de joaca!; Pedofil, platit ca sa abuzeze? De copii?”). La difuzarea editiei mentionate, au fost incalcate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, referitoare la protectia minorilor, coroborate cu cele ale art. 19 alin. (2) lit. f), k), l) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, articol care stabileste criteriile in functie de care radiodifuzorii clasifica programele audiovizuale;

– somatie publica postului Radio Trinitas pentru emisiunea “Raspundem ascultatorilor” din 27.05.2019, cu tema “Darul nasterii de prunci”, avandu-l ca invitat pe pr. Prof Vasile Raduca. Aceasta editie a fost difuzata fara a fi respectate dispozitiile art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului.

In aceeasi sedinta, in urma analizarii rapoartelor intocmite de Directia Control si Digitalizare, Consiliul a sanctionat cu cate o somatie publica societatile SOUNDWAVE SRL (Sarichioi, jud. Tulcea) si LIDAS PROD SRL (Zebil si Vacareni, jud. Tulcea) pentru nerespectarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Biroul Comunicare si Relatii cu Publicul

Prevederile legislatiei audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 39 – (2) Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective;

Art. 74 – (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 19 – (2) Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: () f) psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor; () k) calitatea si tipologia limbajului; l) genul sau tema programului;

Art. 47 – (4) Sunt interzise in programele audiovizuale afirmatii defaimatoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenentei acesteia la un grup/o comunitate definit(a) de gen, varsta, rasa, etnie, nationalitate, cetatenie, credinte religioase, orientare sexuala, nivel de educatie, categorie sociala, afectiuni medicale sau caracteristici fizice.”, s-a transmis prin intermediul comunicatului de presa.

1252 views

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail