Sanda Nicola, jurnalista Digi24, a povestit in cadrul unui intreviu acordat pentru postul de televiziune despre experienta vizitei Suveranului Pontif in Romania, despre pregatirile si despre intalnirile emotionante de care a avut parte.
„Au fost trei zile in care mi-am ingaduit mai mult decat oricand sa las la vedere omul, profesionistul a intervenit doar atunci cand deveneam un pic prea emotionala si exista riscul sa izbucnesc in plans. Impresia cea mai puternica este ca tanjim toti in tara asta dupa mangaiere, dupa o vorba buna si dupa recunoastere. Dupa multi ani in care ne-am oglindit unii altora mai degraba ce e mai rau in fiecare dintre noi, Papa Francisc a venit si ne-a asezat in fata oglinda aia in care in sfarsit ne-am vazut buni si demni de respect. Episcopul Romei ne-a vorbit despre noi cum nu o mai facuse nimeni de prea mult timp, iar asta a inmuiat inimile multor romani.
Lumea intreaga e altfel decat acum douazeci de ani. Noi, romanii, suntem mai sceptici, mai dezamagiti, chiar daca in esenta o ducem mai bine decat atunci. Cei care ne-au condus in acest rastimp si-au incalcat atatea promisiuni fata de noi si suntem in continuare incapabili sa capitalizam pe deplin de pe urma statutului nostru de cetateni europeni. Pleaca in continuare in strainatate atat de multe minti stralucite si atatea brate pricepute, iar reconstructia tarii noastre se tot amana. Papa Francisc, la fel ca Sfantul Papa Ioan Paul al II-lea, a venit sa ne dea asigurari ca ne vede, ne aude si ne intelege framantarile si ne-a transmis cat se poate de clar ca avem in el un mare aliat. Iar romanii, in ciuda blazarii si resemnarii generale, i-au intors cu mult entuziasm salutul plin de afectiune.
Autoritatile spun ca in jur de cinci sute de mii de pelerini au venit in total la intalnirile cu Papa Francisc, unii dintre ei au calatorit sute de kilometri ca sa fie prezenti, au infruntat vreme instabila, cu ploi torentiale si canicula deopotriva. Nicaieri nu au fost probleme, totul s-a desfasurat intr-o ordine cum rar am vazut intr-o masa atat de mare de oameni. Am vazut atat de multi oameni bucurosi si linistiti in aceste zile si recunostinta se manifesta la tot pasul, incat as fi vrut sa nu se termine niciodata aceasta stare de gratie in care plonjasem cu totii.
Este fara indoiala un mare privilegiu sa poti sa te afli in proximitatea unui Suveran Pontif, sa-i poti adresa cateva cuvinte, sa-l observi de aproape si sa-ti verifici perceptiile pe care ti le-ai format urmarindu-l doar la televizor, pana acum. Mie mi s-a confirmat din plin faptul ca Papa Francisc chiar este ceea ce pare: un slujitor smerit al lui Dumnezeu si al oamenilor in egala masura. Papa Francisc se ofera cu generozitate celorlalti, nu se menajeaza, nu ezita sa faca el primul pas sau sa intinda el mai intai mana. Odata ce am obtinut acreditarea de a calatori impreuna cu Sanctitatea Sa nu pot spune ca au fost piedici in a-mi face meseria, dimpotriva, cei din grupul „vaticanistilor” am avut acces la multe informatii un pic inaintea tuturor. Sunt, desigur, si reguli stricte carora trebuie sa te conformezi. De exemplu, primesti informatii sub embargo, adica nu ai voie sa transmiti absolut nimic despre acel subiect pana la ora stabilita. Apoi, daca in conferinta de presa se decide ca Papa raspunde doar la un anumit numar de intrebari si se alcatuieste o lista nominala de reporteri care au voie sa-i adreseze intrebari, nu se cade sa incalci aceasta conventie si sa te trezesti vorbind daca nu ti s-a dat cuvantul.
Am filmat o serie de reportaje exclusive la Roma, Florenta si la Assisi, dupa care am tinut sa merg in fiecare comunitate in care urma sa ajunga Papa Francisc si am realizat cate o editie Digi24 Special in direct de la Blaj, Bucuresti, Iasi si Sumuleu Ciuc. Dar pentru mine documentarea a inceput in urma cu multi ani, in 2005, cand am fost prima oara la Vatican inainte ca Papa Ioan Paul al II-lea sa treaca la cele vesnice. Am urmarit apoi Conclavul care l-a ales Papa pe cardinalul Ratzinger, iar aceste evenimente au trezit in mine un interes aparte pentru religie. Am urmat apoi o facultate de stiinte sociale in Marea Britanie, unde am invatat un pic mai mult despre crestinism si coexistenta cu alte religii si am cautat mereu prilejul de a face reportaje despre credinta. De cand s-a deschis Digi24, in martie 2012, am relatat mereu despre evenimente ale Bisericii, iar telespectatorii nostri au urmarit programe ample si in primavara lui 2013 cand a demisionat Papa Benedict al XVI-lea, si cand a fost ales cardinalul Bergoglio, am transmis si intronizarea Papei Francisc, m-am ocupat apoi de programele prilejuite de beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika. In 2016, am transmis din insula Lesbos cand Papa Francisc si Patriarhul Bartolomeu I au mers in taberele de refugiati si s-au rugat impreuna pentru cei care au murit inecati in Marea Egee… de-asta spun ca documentarea mea pe acest subiect a inceput in urma cu multi ani, vizita de acum a Papei Francisc in tara noastra a fost doar ocazia sa pun in context tot ce am acumulat pana aici.”, a povestit Sanda Nicola.
Intrebata despre cadoul pe care i l-a oferit Sanctitatii Sale, jurnalista a raspuns: „A facut ochii mari cand i-am spus ca sunt memoriile lui Iuliu Hossu, unul dintre episcopii martiri pe care urma sa-i beatifice la Blaj, si a atins cu delicatete coperta pe care scria in italiana „Credinta noastra este viata noastra”, ca si cand ar fi mangaiat-o. Da, vaticanistii obisnuiesc sa-i faca daruri, sa-i ceara binecuvantari. O jurnalista spaniola i-a adus un desen facut de fetita ei, iar un corespondent italian mi-a spus ca ii aduce mereu copii ale articolelor pe care le publica despre el.”
Leave a reply